sábado, 14 de julio de 2012

La Unió Econòmica i Monetària ha de ser un projecte que ha de convèncer els ciutadans




Foto: Xavier Häpe



La Unió Europea ara té un full de ruta cap a una unió monetària, fiscal i bancària després de la cimera del 28 i 29 de juny.


Els Estats de la UE s'han posat d'acord per avançar abans de finals d'any cap a una unió econòmica real, de la qual l'Informe del president del Consell Europeu, Hermann Van Rompuy, planteja els quatre elements bàsics:



o      un marc financer integrat,
o      un marc pressupostari integrat,
o      un marc integrat de política econòmica i
o      el reforçament de la legitimitat i la responsabilitat democràtiques.

Per tant cal que aquesta construcció d’Europa convenci  els ciutadans, i així es va expressar José Ignació Torreblanca, director de la Oficina a Madrid del Consell Europeu de Relacions Exteriors  al darrer debat organitzat per la Comissió Europea envers al futur polític d’Europa.

Torreblanca va afegir que  "Durant la dècada dels 80, la creació del Mercat Únic europeu va ser la resposta a una sèrie de desafiaments econòmics i geopolítics no menys importants que els que estem afrontant actualment, com ara l'emergència de la Xina. Aleshores, els ciutadans van sentir-se més partícips del projecte europeu, perquè entenien i compartien les raons de les reformes".

Però, segons Jose Ignacio Torreblanca, en espera de les propostes detallades de la Comissió i del president del Consell Europeu sobre la futura Unió Econòmica i Monetària, "hem de començar a explicar clarament als ciutadans quin projecte polític volem, analitzar-ne les conseqüències i articular un debat polític al voltant d'aquestes línies".

Més en concret, Torreblanca ha reclamat que, a l'Estat espanyol, "s'articuli una visió del que ha de ser la futura Unió Econòmica i Monetària, per poder influir en el debat a nivell europeu. Hi ha diverses visions i la posició alemanya només és una d'elles. Cal trobar els arguments polítics per incidir en el debat. Cal explicar a la ciutadania que hi ha diversos futurs possibles i que tothom, amb les seves decisions, té capacitat d'influència".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Follow Us @soratemplates